Data Yapısal Kablolama

Data Yapısal Kablolama

Yapısal kablolama, veri, ses ve video gibi iletişim sinyallerini dahili ağınıza aktarmanın en etkili ve güvenilir şekilde sağlanır. İyi bir esnek kablolama, daha hızlı ve sürekli bir iletişim deneyimi sunar ve iş sürekliliği sağlar.

Yapısal kablolama; yapı içerisinde bulunan telefon, enerji, veri ve ses gibi zayıf akım sinyallerin doğru bir şekilde aktarılması maksadı ile kullanılan alt yapı çalışmalarının bütününe verilen isimdir. Provis Bilişim olarak sizlere sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanmak adına bu tercihte bulunarak ses, veri ve diğer bütün aktarım seçeneklerinde kaliteyi yakalayabilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kurum ve kuruluşların en temel ihtiyaçlarından bir tanesi de veri ve diğer unsurların aktarılmasında en doğru seçeneklerin tercih edilmesidir. Bu konuda en çok dikkat edilen konuların kalite ve işçilik standartları olduğu söylenebilirken ihtiyaca yönelik çözümlerin ön plana çıkarılması oldukça değerlidir.

Yapısal Kablolama Aşamaları

Yapısal kablolama konusunda doğru adımları atarak daha başarılı seçenekler ortaya çıkarmak oldukça önemlidir. İşte bir yapısal kablolama faaliyetinde mutlaka gerçekleşmesi gereken aşamalar!

Keşif İşlemleri

Yapısal kablo işlemlerinde ilk etapta keşif faaliyetleri gerçekleştirilerek ihtiyaçların belirlenmesi ve ne tür hizmetlerin sunulması gerektiği ön plana çıkarılır. Keşif işlemlerinin en ayırt edici özelliği verimliliğin sağlanmasıdır. Bu anlamda kaliteli bir marka olarak keşif faaliyetlerine oldukça değer veriyoruz.

Kanallama İşlemleri

Kabloların içerisinden geçeceği kanalları doğru bir şekilde yapılandırarak kablo kalabalığının ortadan kaldırılması amacını taşıyoruz. Özellikle kurumların kablo karmaşası yaşamamak ve bir arıza anında ilgili kablonun hemen tespit edilmesini sağlamak adına tercih ettiği bu hizmeti detaylı bir şekilde ortaya çıkarıyoruz.

Kablolama

Kanalların oluşturulmasından hemen sonra düzenli bir şekilde kablo çekme işlemleri yapılarak yapısal kablolama faaliyetinin en önemli safhası tamamlanmış olur. Bu sayede birbirinden değerli seçeneklerin kullanılmasına olanak sağlanır.

Sonlandırma İşlemleri

Kabloların kullanılabilmesi adına uygun sonlandırma işlemleri yapılarak firmanızdaki yapısal kabloların işlevselliği arttırılır. Bu sayede arzu ettiğiniz veri aktarımında hızı yakalamanız sağlanır.

Etiketleme ve Test

Kabloların hangisinin nereye gittiği ile ilgili etiketleme faaliyeti gerçekleştikten hemen sonra, testler özel ve bu iş için profesyonel cihazlar ile yapılarak kabloların işlevselliği kontrol edilir ve test işlemi sonucu her hattın raporlaması yapılır. 

Sertifikalandırma

Yapısal kablolama hizmetinin olmazsa olmazı olan sertifikalandırma sayesinde hizmetin kusursuzluğu kanıtlanır. Böylelikle Provis Bilişim farkı fazlası ile hissedilmiş kabul edilir. Bu ayrıcalıkları yaşamak adına hemen bizi arayabilirsiniz.

 Provis Bilişim Data Yapısal Kablolama Hizmetlerimiz. 

  network nedir

 

 

 

 

 

 

  NETWORK NEDİR?

Yapısal kablolama network'ün kalbi sayılabilecek bir etkendir. Network ise bir bilgisayar ağı veya"NETWORK"veri ağı, bilgisayarların veri alışverişi yapmalarını sağlayan bir telekomünikasyon ağıdır. Bilgisayar ağlarında, ağa bağlı bilgi işlem aygıtları bir veri bağlantısı kullanarak birbirleriyle veri alışverişi yapar. Ağdaki cihazların bağlantıları, kablolu veya kablosuz donanımlar kullanılarak kurulur. En iyi bilinen bilgisayar ağı İnternet'tir. Ağ üzerine "network"e bağlı bilgisayarlar internete, yazıcılara, dosya sunucularına e-postalara ve diğerlerine erişim ve ağ üzerindeki tüm kaynakları paylaşabilir.

YAPISAL KABLOLAMA NEDİR?

Yapısal Kablolama Sistemi, Veri-Ses-Video iletişiminin sorunsuz aktarımı için normları Uluslararası Standarlar ile belirlenmiş, tasarımından, montajına tüm alt birleşenlerine kadar belirli mimari standartları içeren  Entegere Telekomünikasyon Kablo Altyapısıdır.

YAPISAL KABLOLAMAYA NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?

Bilginin taşınmasında bugün tüm kuruluşların LAN, WAN, INTERNER, INTRANET, ISDN, VDSL, METRO ETHERNET.vb hizmetlerin desteklenmesi için sorunsuz çalışan iyi bir kablo altyapısına İhtiyacı vardır. Bugün Veri,Ses,Video aktarımı internet erişimi, güvenlik sistemleri, Üretim, Bina ve ev kontrol sistemleri ve IoT (internet of things) Nesnelerin interneti dediğimiz ağ üzerinden haberleşen tüm sistemlerin merkezinde yapısal kablolama altyapı sistemlerine ihtiyaç vardır.

Müşterilerimizin yapısal kablolama konusundaki ihtiyaçlarının tümünü karşılamak amacıyla marka bağımsız Teknik çözümler üretmekteyiz yapısal kablolama projelerimizde CAT6, CAT7 bakır ve Fiber optic kablolar ile Yatay Kablolama, bina omurga, kampus omurga kablolamaları hizmetleri sunulur.

Kurulan Kablolama sistemleri ile 10/100/Mbps ve 1/10/40Gbps hızında çalışan altyapı sistemleri hazırlanır.

Yapısal kablolama projelerimiz içersinde Data ,telefon,güvenlik,şebeke ,ups sistemlerinin birbiri içersinde uyum ile çalışan Entegre yapılar olarak kurulur. Bu kurulan sistemler birlikte genişletilebilir ve bu şekilde işletmelerin gelecekteki esneklik İhtiyaçları sağlanır.

Çözüm ortağı olduğumuz ve üreticiye göre değişen 15, 20 ve 25 yıllık performans garantisi verilen kablolama çözümlerimizde konusunda en uzman üreticiler ile iş birliği yapmaktayız.

Kuruluştan sonra, veri kabloları uçtan uca test edilmekte, alınan test raporları, detaylı proje çizimi, kablo takip şeması, dökümanlar ile müşterilerimize teslim edilmektedir.

Aşağıda yapısal kablolama hakkında açıklama yapmadan önce yapısal kablolamanın 2 tür kablo üzerinden kurulduğunu belirtmek isterim 

hemen aşağıdaki satırlarda da bahsedilen BAKIR kablolar ve hemen sonrası 2.olarak Cam silikon alaşımlı FİBER OPTİK kablolar başlıkları altında inceleye biliriz.

fiber yada bakır kablo hangisi

Günümüz de Ağ kablolaması "YAPISAL KABLOLAMA" yaklaşık 3 ile 5 yılda bir gelişmektedir. Buna rağmen artan Band genişliği “Bandwidth (Veri Miktarı, Aktarım Hızı, Trafiği ve Bant Genişliği) ihtiyacı yukarıdaki tablomuzda da görüldüğü üzere giderek artmaktadır.

data kablosu band genisligi

yukarıda ki fotoğraf da anlatılmaya çalışılan kavram da Cat5E-Cat6-Cat7 kablolar arasındaki band genişliği büyüdükçe bilgi otobanının şeritleri örneği verilmiştir.

 network maliyeti

Yukarıdaki tabloda da gösterildiği gibi, Bir Ağ sisteminde proje birleşenlerinin proje toplamı içeresindeki maliyet yüzdesi oranları yaklaşık olarak gösterilmiştir.

Bir projede aktif cihazlar Server,firewall,modem,switch,routher,Ups, clients pc-laptop vb. Donanımlar ile sistemde kullanılacak yazılılımlar maliyetleri yanında network kablolaması projenin geneline göre çok küçük bir rakamsal yer tutmaktadır.

YAPISAL KABLOLAMA AÇISINDAN DOĞRU TASARIM NEDİR?

Ağ sistemlerinde Doğru Tasarlanmış ve uygulanmış yapısal kablolama,verimli, hızlı, güvenli ve kesintisiz

Çalışma sağlar. Aynı zamanda Yapısal Kablolama Sistemleri kritik iş uygulamalarının üzerinde çalıştığı network sisteminin en uzun süre kullanılan parçasıdır. Network sistemlerinin kablolama alt yapısı kadar uzun kullanılan başka hiçbir elemanı yoktur. Bu denli önemli olan kablolama alt yapısı kurumların toplam network yatırımlarının %20'sini oluştururken, network problemlerinin %80'inin temelinde hatalı tasarlanmış ve uygulanmış kablolama sistemleri tespit edilmiştir.

Bir işletme için hayati haberleşme platformu olan yapısal kablolama sistemimiz tasarımdan kuruluma kadar sürekli takip edilmesi Gereken önemli süreçler içerir.

Projelerimizde keşif ile belirlenen ortam ihtiyacına göre Cat5e,Cat6 UTP (Unshilelded Twisted Pair )  ya da korumalı tip STP (Shielded Twisted Pair ) STP, S/STP, FTP gibi Bakır Cat6A,Cat7,Cat8 kablolar ile çözüm sunulur.Aynı zamanda projede mesafe, güvenlik, yüksek band genişliği, elektromanyetik koşullar göz önüne alındığında Fiber optic kablolar en iyi çözümü sunmaktadırlar. İndoor ve outdoor uygulamalar için Multimode ve singlemode Kablolar arasından çözüme uygun kablo tipi, Core adı verilen damar sayısı ve kompenetleri ile belirlenerek, Toplama merkezleri arası, katlar arası (şaft), binalar arası omurga, kampus back bone, metropol ya da switchten Masaya gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

BAKIR KABLO KATEGORİLERİ

Yapısal kablolama çözümlerinde kullanılan bakır data kabloları kategoriler ile tarif edilir. Bir kablolama çözümünün kategorisi veri aktarım hızını belirler. Uluslararası standartların belirlediği data hız aktarım Niteliklerine göre kablolar

CAT 3 kablolama – yaygın olarak ses iletiminde kullanılırlar 1990 larda 10Mbit/ps hızında kullanılıyordu.

CAT 5 kablolama- Kategori 5, 100Mbit/s Ethernet hızına kadar tüm yerel ağları destekleyen açık ve esnek bir alt yapı sağlar. 1994'den sonra yaygın kullanılan kablo tipiydi.

CAT 5e kablolama- Yerel ağlar (LAN) için ve1000Mbit/s hızına kadar destek (Gigabit Ethernet) verir.

CAT 6 kablolama- Daha yüksek performanslı (250-600Mhz) kablolama sistemleri sağlar. Şu anda 1 Gigabit'e kadar desteklemesine rağmen, gelecekte daha yüksek hızları destekleme potansiyeli vardır.

CAT 7 kablolama- Tamamen 'shieled' yapıdadır ve 1000MHz'i destekler. Cat 5/6'ya göre iki katından daha fazla bant genişliği sağlar.1/10/100GB ve 40GB Çeşitli Mesafe Limitlerinde Taşır.

data kablosu band genisligi

Bakır DATA Kablosu Türleri 

bakır data kablosu

UTP (UNSHIELDED TWISTED PAIR) /KORUMASIZ BÜKÜMLÜ ÇİFT

UTP kablosu, birlikte bükülmüş tel çiftlerinden oluşur. Bu, elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek için kullanılan en temel yöntemdir. UTP kablolar ofis içi kullanımlar için oldukça kullanışlıdır. EMI’nin olmadığı ya da az olduğu ortamlarda yüksek performans elde edilebilir.

 STP (SHIELDED TWISTED PAIR) / KORUMALI BÜKÜMLÜ ÇİFT

STP kablolar, UTP kablolardan farklı olarak, 4 korumasız bükümlü çifti kaplayan genel bir folyo veya örgüye sahiptir. Bu kablolar aynı zaman da S/UTP veya F/UTP olarak da isimlendirilir. Fast Ethernet dağıtımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

 FTP (FOILED TWISTED PAIR) /FOLYOLU BÜKÜMLÜ ÇİFT

FTP kabloda, elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek için bükümlü çiftlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmıştır.

 S/FTP (SHIELDED AND FOILED TWISTED PAIR) /KORUMALI VE FOLYOLU BÜKÜMLÜ ÇİFT

S/FTP kablo bir anlamda STP ve FTP kabloların kombinasyonu ile oluşmuştur. Bükümlü çiftlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmışken, korumalı 4 bükümlü çifti saran bir folyo veya esnek bir örgü mevcuttur. Bu yöntem ile elektromanyetik parazitlere karşı maksimum koruma sağlanır ve en yüksek performans elde edilebilir. Bu kablolar dış ortamlarda kullanım için uygundur.

PoE (Power Over Ethernet) Ethernet Üzerinden Güç iletimi.

poe kullanan cihazlar

Power over Ethernet (PoE) teknolojisi 2000 li yıllarda Ip telefon teknolojisi ile yaşamına başladı sonrasında ise wireless wifi sistemler ile giderek daha da yaygınlaşarak günümüzde birçok cihazın haberleşme ve enerji temininde kullanılan bir sistemdir.

Peki PoE Kavramı Nedir?

Ağ üzerinde çalışacak her cihazın çalışması için gereken elektrik enerjisinin  elektirk kabloları yerine data kablolarıyla taşınmasını sağlayan kablolu yerel alan ağları (lan) için oluşturulmuş bir teknolojidir. ve kısacası  ethernet kablosunda veri ile birlikte elektriksel gücün güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan sistem olarak tanımlanabilir.

PoE nin Kullanım alanları?

  • VoiP ve Video Telefonlar
  • Güvenlik sistemleri IP kameralar
  • Kablosuz Erişim Noktaları a.pointler 
  • Ağ cihazları 
  • Endüstriyel iletişim sistemleri
  • Uzak Bilgisayar Terminalleri ve İstemciler
  • Smart home akıllı ev sistemleri
  • İoT Neslelerin interneti 

PoE nin Gelişimi?

PoE sistemleri

 PoE cihazlarının güç gereksinimleri aşağıdaki gibidir:

  Bağlanacak Cihaz  Güç Gereksinimi 
IP Telefonlar     3- 6 Watt
Kablosuz Erişim Noktaları     4- 11 Watt
IP Güvenlik Kameraları    5- 12 Watt

cca kablo

CCA Kablo nedir?

CCA kabloları genellikle maliyet açısından %100 Bakır olan kabloya nazaran uygun fiyatlıdır. Kablo Bakır Kaplı Alüminyum (CCA) şeklinde adlandırılır, bu tür kablolar alüminyum bir iç çekirdek kullanır ve dışı bakırla kaplanır. Bu yüzden %100 bakır çekirdekli normal ağ “network” kablosundan farklıdır.

 CCA Kablo kullansam ne sorun yaşarım?

Basitçe anlatmak gerekirse, alüminyum bir elektrik iletkeni olarak bakır kadar iyi değildir. Bakırdan daha yüksek bir DC direnç değerine sahiptir, bu nedenle ısı olarak daha fazla güç kaybedilir ve sinyal dağıtılır (ve kablo mesafesi ne kadar uzun olursa o kadar kötüleşir). Daha yüksek ısı ve kablodaki daha büyük güç kaybı PoE uygulamalarında büyük bir endişe kaynağıdır, bu tür kablolar ile uzun mesafedeki elektriksel sorunlar PoE sistemlerde port arızasına neden olmaktadır, bu nedenle bu tür kabloları  PoE enjektörleri veya switchleri ile kullanmanızı önermiyoruz.

 Sonuç olarak  PoE uygulamalarınız için tedarikçinizden mutlaka %100 bakır network kablosu talep edin.


 Fiber Optik kablolama

Gigabit Ethernet(1000Mbit/ps) ve 10/40/100 Gigabit Ethernet Backbone teknolojileri dahil, yüksek hızlı fiber transmisyon sistemleri için uygundur. Multimode,Singlemode ve OM1, OM2, OM3,OM4 ve OS1,OS2 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.

 

DOĞRU İŞÇİLİK NEDEN BUKADAR ÖNEMLİDİR?

İyi yapılmış yapısal kablolama Projesi ve tasarımını doğrudan olumlu ya da olumsuz etkileyecek en önemli faktör İşçilik hizmetidir. Işçilik kalitesi networkünüzde performans olarak kendisini size hissettirecektir.

İşçilik kalitesi direkt kablolama altyapısı kalitesi anlamında geldiğinden kötü bir işçiliği çok kaliteli ve iyi seçilmiş Markalı ürün kullanımı dahi olumlu yönde etkileyemez.

Data kablolaması projesi kapsamındaki bakır ya da fiber optic kabloların çekilmesi, kanal montajları,

priz bağlantıları ,patch panel bağlantıları Kabinet montaj ve kurulumları, çekilen ve terminasyonu yapılan hatların performans testleri, test çıktılarının alınması ve hatların priz ile patch panel taraflarının etiketlenmesi  bu bilgilerin proje üzerine kaydedilmesi işlemleri yapılır.

 yapısal kablolama ürünleri

 Yapısal Kablolamanın sağladığı Avantajlar:

İyi mimari edilmiş bir yapısal kablolama sistemi ile işletmede uzun vadede ortaya çıkabilecek ilave gereksinimlere yanıt verebilecek esnekliğe kavuşulur,

  1. Bilgisayar, yazıcı, sunucu, program, veritabanı gibi donanım ve yazılımlar ağ üzerinden tam kapasite çalıştırılabileceğinden, proje ekipleri arasındaki iletişim ve verimlilik de artar,
  2. Kablolar karmaşık görüntüsünden kurtularak daha az yer kaplar ve kolay düzenlenir,
  3. Kurumunuzda kullanılan bilgisayar, yazıcı,IP telefon, güvenlik kamerası gibi birçok donanım aynı kablolama üzerinden çalışabilir,
  4. Yapısal Kablolama üzerinden oluşabilecek arızalar kısa sürede tespit edilip giderilebilir,
  5. Yapısal Kablolama ile İnternet, intranet, video konferans gibi uygulamalar desteklenebilir,
  6. Sistem yönetimi basitleşir ve uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar,
  7. Sistemin getirdiği esneklik sayesinde herhangi bir veri noktası veya telefon hattının başka bir yere taşınabilmesi kolaylaşır.

 Provis Bilişim Hizmetleri olarak aşağıdaki hizmetleri sunmaktayız:

  • Yapıya Uygun Anahtar Teslim Keşif Proje Tasarım ve Uygulama
  • Fiber Optik projeleri Kablolama 
  • Proje Danışmanlık saha gözetim destek  
  • CAT6-CAT6A CAT7 ve CAT8 Kablolama 
  • Bakır-Fiber Kablo Terminasyon" Sonlandırma" Etiketleme Kodlama
  • Test Ölçüm Raporlama Dokümantasyon  
  • Wireless Kablosuz AP. Network Ağ Sistemleri 
  • LAN-WAN network, server, firewall Kurulum Hizmetleri
  • Ip Network Telefon Sistemleri Altyapı
  • Kablolama eğitim, seminer destek 

yukarıdaki hizmetlerimizin detaylandırılması aşağıdaki şekildedir.

  • -CAT6, CAT6A ,CAT7 vb…UTP,STP,FTP,SFTP vb. data kablolarının çekilmesi,
  • -Singlemode,Multimode indoor ve outdoor fiber optic kabloların çekimi,
  • -Telefon,coax,cctv,yangın ihbar ve alarm Sinyal PLC kabloları gibi çeşitli uygulama kabloları çekimi, 
  • -TTR,NYA,NYF,NYM vb.. enerji kablolarının çekilmesi,
  • -Pvc dekoratif kablo kanalı,metal perapet kablo kanal montajı,
  • -Metal kablo askı tava montajı,döşeme altı metal kanal mont
  • -Data kabloları sonlandırma (TERMİNASYON),
  • -Data kabloları test alımı,rapor çıktısı CAT5e,CAT6,CAT6A
  • -Fiber optik multimode ve singlemode EPOXY ve FUZION SPLICE QUIC MEK.SPLICE sonlandırma,
  • -Fiber optik kablo çekim ve Fiber optik OTDR test alımı,
  • -Kablolama alt yapısının oluşturulması kapsamında kanal ve altyapısı
  • -Diğer çalışmalarımız için lütfen bize sorularınızı iletiniz!! 

kablolama hizmeti

      Hızlı gelişen teknolojiler ve zorlu piyasa koşulları altında giderek artan ve çeşitlenen müşteri ihtiyaçlarına,çözüm sağlayıcı kuruluşlar aynı hızla yanıt vermek durumundadır.Sistem kuruluşu yapan firmalar en etkin ürün ve sistemler ile beklenen performansı sağlayacak yapılar oluşturmak zorundalar.Günümüz yüksek hızlı ve band genişliği kapasitesi yüksek bilişim sistemlerine uygun, çok fonksiyonel ve önü açık altyapılar üzerine kurulacak iletişim ağları, bu ihtiyaçları ancak karşılayabilmektedir.

 

Kurumların değişik türdeki iletişim ihtiyaçlarına cevap verecek bir tasarım ve akıllı bir Yapısal Kablolama, orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek ek kapasite gereksinimlerine de cevap verebilmelidir.

Provis Bilişim Hizmetleri, kuruluşundan bu yana uygulamalarında oluşturduğu altyapılarda, uluslararası standartları ön planda tutarak,farklı bilgi ve yetenekler ile sürekli Yapısal Kablolama da yeni teknolojilerin uygulayıcısı olmuştur. Bu konudaki gayret ve çalışmalarını her geçen gün ileriye taşımaktadır.

Provis Bilişim Hizmetleri kurmuş olduğu network altyapılarında,uluslar arası ve yerli üretici firmaların liderleri ile çalışarak,15 yıl,25 yıl ve ömür boyu garantili sertifikalı sistemler ile, müşterilerine aradıkları çözümleri en uygun fiyatlar ile sunmayı başarmıştır.

   Provis Bilişim Hizmetleri yapısal kablolama, network projelerinde ve tüm zayıf akım çalışmalarında kendi ekipleri ile hizmet veriri. Hizmet veren provis kablolama ekipleri, sgk- işgüvenlik- sağlık ve mesleki yeterlilik eğitim ve belgeli personeldir.ve yine ekip çalışanlarımız gerek şirket içi ve mesleki eğitim kurumlarınca yapılan eğitimler ile de günün teknolojik bilgileri ile donanımlıdır.

Network Yapısal Kablolama Çözüm Ortağınız Provis Bilişim Hizmetleri

Bilgisayar-Telefon-Kamera-Elektrik-Ups-Geçiş Kontrol Sistemleri Projelendirme ve Uygulama Hizmetlerinde 

İhtiyaçlarınıza Uygun Uçtan uca Çözümler Üretir. 

Lütfen unutmayın, Profesyonelce tasarlanmış bir kablolama sistemi, şirketinizin BT ortamının başarısı için hayati önem taşır. Zamanla kendini amorti edecek bir yatırımdır.

Top